Detail ukončenia parapetov

Detail ukončenia parapetov

Realizácia a detail ukončenia parapetov

Pri realizácii každého typu fasády je potrebné správne a najmä zodpovedne vyriešiť detail ukončenia parapetov. Tento detail realizácie je dôležitý najmä preto, lebo sa jedná o miesto, kde je potrebné zabrániť prenikaniu vody do ostenia. Pred samotnou realizáciou by ste si mali ako prvé zodpovedať nasledovné otázky:

  • Aký typ parapetu použijete (ťahaný hliník, klampiarske vyrobené) ?
  • Aké krytky použijete na parapetoch?
  • Akým spôsobom ukotvíte fasádne dosky v ostení?
  • Aký fasádny rošt bude použitý?
  • Aký spôsob prevetrávania zvolíte pod parapetom?
  • Ako bude prevetrávanie zabezpečené v preklade okna?

Fasáda pri ostení musí byť ošetrená krytkami parapetov, aby sa zabránilo zatekaniu dažďovej vody do fasády. Vyžadujte ich od dodávateľa parapetov.

Ukotvenie fasádnej dosky v ostení

Môžete tu urobiť viacerými spôsobmi, no my odporúčame použitie F alebo U profilu. Tieto profily  umožnia dokonalé napojenie fasádnej dosky ostenia na okno. F profil dodáva každý dobrý predajca fasádnych dosiek a samozrejme si ho môžete kúpiť aj v našom internetovom obchode.

Spôsob prevetrávanie pod parapetom

Fasádne dosky je možné ukončiť vetracou mriežkou v tvare L rozmeru 30×70 mm alebo ukončovacím profilom s vetracími otvormi. V týchto miestach je dôležité zabezpečiť prevetrávanie tak, aby vetranie fasády bolo funkčné. Otvor musí byť samozrejme  uzavretý, aby sa tam nedostal hmyz prípadne hlodavce. Opäť, ani pri tomto spôsobe ukončenia realizáciu nepodceňujme.

Napojenie parozábrany a hydroizolácia

Parapet je miesto, kde vzniká najvyššie riziko vniknutiu dažďovej vody do ostenia, teda do tepelnej izolácie. Navlhnutím izolácie vznikajú tepelné mosty a  tým sa znižuje jej účinnosť. Veľmi odporúčame použiť rôzne PVC pásky, prípadne PE alebo v lepšom prípade expanzné pásky.

Veríme, že sme Vám aspoň kúsok priblížili realizáciu a detail ukončenia parapetov. Všetky spomínané pomôcky a materiál samozrejme nájdete aj v našom internetovom obchode.

Zdieľaj tento článok:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *