Expanzné pásky pri montáži zrubov a drevených konštrukcií

Mnohí by radi trávili voľné chvíle v zruboch ako svojich víkendových sídlach a chatách. Už aj tu vznikajú nové trendy, ktoré je potrebné zapracovať pri stavbe zrubu. Hlavným trendom je ošetrenie všetkých špár a zabránenie vzniku netesných spojov medzi trámami obvodovej konštrukcie.

Požiadavka na parotesné spoje nie je dôležitá téma len pri montáži okien, aplikácií parozábran v podkroví a pri montovaných konštrukciách, ale samozrejme aj pri výstavbe zrubových konštrukcií. V prípade stavbe chát a opravách chalúp to nie nevyhnutné. No ak sa stavia obytný zrub, ktorý už musí spĺňať všetky potrebné prísne teplotechnické nároky súčasnosti, tieto spoje byť ošetrené parotesné byť musia.

 

O čo tu vôbec ide?

Zrubová konštrukcia je zložená z homogénneho materiálu zvyčajne smrekového dreva. To je dostatočný a veľmi kvalitný materiál nosnej obvodovej konštrukcie zložený z viacerých trámov položených na sebe. V miestach ich spojov hrozí v zimných mesiacov ochladzovanie tejto konštrukcie z dôsledku existujúceho netesného paropriepustného spoja. A naopak v týchto miestach v zime hrozí vznik skondenzovanej vodnej pary, keďže tu sa stretáva zima z vonku a teplo zvnútra. Popísali sme to síce veľmi komplikovane a preto to zjednoduším. Vložením expanznej pásky medzi trámy zrubu zabezpečíte vytvorenie parotesného spoja a tým ošetríte najslabšie miesta v obvodovej konštrukcie z pohľadu teplotechnických nárokov.

Kde mám ešte použiť expanznú pásku?

Ďalšie miesto, kde je potrebné použiť expanznú pásku sú okná. Tie by mali byť pri zrube drevené, aby tu nevznikal mix materiálov s rôznymi vlastnosťami. A koniec koncov drevo k drevu patrí. Aby tieto dva materiály drevo obvodového plášťa a nosný rám okna z lepených eurohranolov je potrebné použiť expanzné pásky. Tá vyplní priestor medzi týmito materiálmi a zabezpečný už mnohokrát spomínaný parotesný spoj. Vyžadujte to od dodávateľa okien, pretože mnohokrát ani oni sa nechcú touto dôležitou technikou záležitosťou zaoberať.

 

Zdieľaj tento článok:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *