Imitácia dreveného obkladu použitím dosiek z HPL

Fasáda chaty ako imitácia drevené obkladu použitím dosiek z HPL

V rôznych stavebných realizáciách oceňujeme použitie materiálov, ktoré aj keď sú moderné a môžu vytvárať dojem, že sú vhodné iba na použitie stavieb s modernou architektúrou, opak je pravdou. Imitácia dreveného obkladu použitím HPL dosiek vytvára dokonalú imitáciu dreva a to garantuje nielen farebnú stálosť moderný dizajn, ale najmä získanie vynikajúcich vlastností prevetrávanej fasády a jej dosah na celkovú hospodárnosť prevádzky objektu. Aj keď som spomenul nespočetné množstvo výhod, jedna veľká nevýhoda tu určite je a to vyššie náklady na realizáciu takejto fasády a samozrejme a veľký dôraz na realizáciu všetkých potrebných detailov na fasáde. Práve tie určujú nielen životnosť fasády, ale aj jej celkový dojem. Ak sú napríklad nesprávne zrealizované detaily soklov alebo vytvorené ostenia z nesprávnych profilov prípadne nesprávne formátovanie dosiek. To celé ohrozí celkový dojem stavby.

Pr realizácií obkladu HPL dosiek odporúčame klásť dôraz a vyžadovať realizáciu najmä týchto detailov:

  • Sokel realizovať pomocou kvalitných hliníkových L profilov s napojením na vetraciu L-mriežku.
  • Používať vonkajšie rohovníky na HPL dosky, najmä z dôvodu konštrukčného a taktiež ochrany proti vetru a dažďu.
  • Ostenia realizovať so správnymi U-profilmi, ideálne aj také, ktoré obsahujú drenážne žliabky.
  • Pri použití fasádnych  HPL dosiek pri vytváraní odkvapovej rímsy, zabezpečiť aj spoľahlivú odkvapovú hranu, najmä pri detailoch odkvapových ríms.
  • Pri menších plochách odporúčam použiť kotvenie HPL dosiek lepením..

Imitácia dreveného obkladu pomocou použitia dosiek z HPL je v súčasnosti veľmi moderné riešenie, pre ktoré sa rozhoduje čoraz viac ľudí. Ak vo svojom budúcom projekte plánujete použiť toto riešenie, určite nás kontaktujte.

Zdieľaj tento článok:

3 Comments on “Imitácia dreveného obkladu použitím dosiek z HPL”

    1. Dobrý deň,
      ďakujeme za záujem. Našou hlavnou aktivitou je dodávka príslušenstva k prevetrávaným fasádam ako je podkladný rošt, zakladacie lišty, rohovníky a vetracie mriežky, profily. Ohľadom dodávok HPL dosiek kontaktujte napríklad JAF HOLZ, TITAN TATRAPLAST, prípadne spolčnosť RAVAGO.
      S pozdravom Marcus

  1. Dobrý deň
    Chcel by som Vás ložiadať o cp na fasadny obklad z hpl imitacia dreva na 33m2.
    Ďakujem
    S pozdravom Morvay

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *