Fasádny obklad je potrebné vždy odvetrať

Fasádny obklad je potrebné vždy odvetrať

Najmä pri stavbe objektov, kde je vhodné využitie fasádneho obkladu na získanie požadovaného efektu je nevyhnutné nezabudnúť na stavebnú fyziku a spôsob správania sa obvodovej konštrukcie. Fasádnym obkladom difúzne uzavriete obvodovú stenu a tym spomalítem, alebo v tom horšom prípade zastavíte difúziu v obvodovom plášti. Jednoducho  povedané vlhkosť z interiéru sa cez obvodový pláš nedostane do exteriéru a dostane sa do izolácie medzi obvodovým plášťom a tepelnou izoláciou. Je jasné, že niečo sa von určite dostane, ale tá vlhkosť vzniká zbytočne a nemusela by pri zvážení elementárnych fyzikálnych vlastnosti obvodových konštrukcií.

Použite omega profil

pouzitie-omega-profilu-protektor-1

Je nevyhnutné fasádny obklad ukotviť na obvodovú stenu budovy za predpokladu, že vznikne prevetrávaná medzera. Mne sa viac pozdáva, keď sa za fasádnym je použitá ako tepelná izolácia minerálna vlna.  Je to priedušnejšie a má aj lepšie tepelno izolačné vlastnosti. Nič sa nestane, keď vytvoríte rošt aj pri použití zateplenia z polystyrénu. Drevený rošt vytvára určitý teplený most preto je lepšie použiť hliníkový rošt, na ktorý osadíte vertikálne laťovanie,  do ktorého sa bude kotviť fasádny obklad.

 

Prevetrávanie je dôležité

Čo je najdôležitejšie je ochrániť vzniknutú prevetrávaciu medzeru proti vniknutiu hmyzu alebo vtákov. Aby bolo zabezpečné prevetrávanie, je potrebné dať vetraciu mriežku v spodnej časti obkladu a na uzavretie priestoru a vyústenie vzduchu aj vo vrchnej časti obkladu. Práve toto prevetrávanie zabezpečí funkčnosť obkladu bez vzniknutia nežiadúcej vlhkosti z dôvodu nedostatočnej difúzie obvodovej konštrukcie. Ako vetracie mriežky Vám odporúčam tie, ktoré sú hliníkové a najlepšie s hranatým dierovaním. Viac ohľadom vetracím mriežok sa píše v článku na inom mieste.

Podľa DIN 4308 časť 3 (nemecká norma na strechy) pri dĺžke strechy 10m nesmie byť prevetrávanie nižšie ako 200 cm2/bm. V našich podmienkach to znamená, že výška kontralaty by mala byť minimálne 6 cm. Bežne sa síce používajú kontralaty výšky 5 cm, ale to nie je až také veľké pochybenie.

Zdieľaj tento článok:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *