HUT profil a jeho využitie

HUT profil

Priama montáž sadrokartónových dosiek na stropy a steny pomocou HUT profilu

HUT profil sa používa najmä pre pre priamu montáž sadrokartónových dosiek na stropy a steny. Doslovný preklad HUT profilu má význam „klobúkový profil“. Tento názov pravdepodobne vychádza z tvaru tohto profilu v priereze, ale taktiež aj z jeho funkcie pri montáži sadrokartónu.

Tento profil sa používa aj v obytnom podkroví a tam kde nie je možné použiť krovové závesy na profily sadrokartónu. Môže sa taktiež použiť v situáciách, kde sa používa striekaná PUR tepelná izolácia a je možné sadrokartón kotviť priamo na krokvy, alebo na deliace drevené stojky pri montovaných domoch. Týmto spôsobom ušetríte veľa príslušenstva, ktoré musíte kúpiť od dodávateľa systému suchej výstavby. Profil je veľmi pevný, stabilný a môžete ho kľudne kotviť aj pri rekonštrukciách na steny so starou omietkou. Ukotvíte profily a steny môžete zakryť sadrokartónom. Ušetríte nielen murárov, ale  aj množstvo času. Použitie sadrokartónu patrí medzi najrýchlejšie spôsoby výstavby.

HUT profil možno použiť v týchto prípadoch:

  • kotvenie sadrokartónu priamo na krokvy,
  • kotvenie sadrokartónu priamo na OSB dosky pri montovaných domoch,
  • kotvenie sadrokartónu priamo na nosne trámy stropu,
  • kotvenie sadrokartónu pri rekonštrukciách priamo na starú omietku.

Prečo použiť HUT profil, keď môžem použiť drevené laťovanie?

Odpoveď je jednoduchá. Spomínaný profil je oceľový, čo znamená, že spoľahlivo prenesie každý pohyb sadrokartónu alebo nosnej konštrukcie a nevzniknú praskliny z dôsledku pohybov podkladového roštu. Ak použijete drevené laťovanie ušetríte  vstupné náklady oproti HUT profilu, no musíte rátať s tým, že sa časom objavia rôzne praskliny. Drevené laťovanie nebude nikdy také pevné ako oceľový profil a vplyvom vlhkosti, prípadne iných vplyvov sa pohyby v sadrokartóne nezachytia tak ako v prípade použitia HUT profilu.

Je naozaj už len na Vás ako sa rozhodnete, no veríme, že Vám článok pomôže urobiť správne rozhodnutie. Ak by ste mali akékoľvek otázky, radi Vám poradíme.

Zdieľaj tento článok:

5 Comments on “HUT profil a jeho využitie”

  1. Dobrý deň a môžte poradiť kde HUT to kúpim respek. Máte nejaké predajcov po Slovensku konkrétne Prešov okolie alebo a Sabinov

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *