Rekonštrukcia mestského úradu v Trstenej

rekonštrukcia mestského úradu

Po dlhom čase Vám chceme zdieľať našu nepríjemnú, či skôr smutnú skúsenosť s realizáciou projektu rekonštrukcie. V tomto projekte sa jednalo o súčasnú budovu mestského úradu v Trstenej, na ktorú si s troškou nostalgie si spomíname. Detaily historickej budovy, ktorými sa mohla Trstená pýšiť nezmizli, nezanikli, len sú zakryté na dlhé roky pod fasádnymi doskami polystyrénu. Pôvodné drevené okná nahradili lacné napodobeniny okien zo susedného Poľska. Hodnotné kované mreže skončili v šrote. Ostenia vchodových dverí s hodnotnými ručne robenými štukovými omietkami zanikli. Rekonštrukcia mestského úradu mohla byť realizovaná vhodnejším spôsobom.

Investorovi by som krivdil, keby nebolo vidieť aspoň snahu o zachovanie pôvodného tvaru fasády.  Dosiahol to farebnými ústupkami v polystyréne aj s farebnými odlíšením. No bolo to nevyhnutné? Fasáda historickej budovy sa mohla pekne sanovať a farebne zrekonštruovať. Strecha s vytvorením podkrovia sa mohla urobiť tak, ako to bolo v pôvodnom stave. Ale bolo nevyhnutné túto fasádu zakryť polystyrénom?

Tento článok nevznikol ako kritika realizácie projektu investora, no vznikol preto, aby sme si uvedomili, že nie všetko sa musí zatepliť. Objekty majú aj svoju historickú hodnotu a takýmito stavebnými zásahmi o toto dedičstvo dobrovoľne prichádzame. Rekonštrukcia mestského úradu v Trstenej je toho jasným dôkazom. Viete o podobnom projekte, ktorý mohol byť realizovaným vhodnejším spôsobom? Dajte nám o tom vedieť.

Zdieľaj tento článok:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *