Prevetrávaná fasáda na rodinnom dome v Zuberci

Prevetrávaná fasáda na rodinnom dome v Zuberci

Náročný investor rodinné domu v Zuberci sa rozhodol zrealizovať svoj zámer v tých najvyšších teplo-technických štandardoch. Na vykurovanie použil tepelné čerpadlo, na zníženie spotreby elektrickej energie vybudoval technickú miestnosť na akumuláciu elektrickej energie zo solárnych panelov a objekt zateplil prevetrávanou fasádou. Práve tejto časti s názvom prevetrávaná fasáda sa budeme venovať, keďže na uvedenej akcii sme sa zúčastnili ako dodávateľ podkladového roštu a fasádnych profilov PROTEKTOR  k doskám fundermax.

Prevetrávaná fasáda

Boli použité fasádne dosky fundermax a to v dvoch dekoroch:

  • dekorom antracit bol zakrytý štablón strechy,
  • imitácia dreva tvorila celú fasádu objektu.

Podkladný rošt sa skladá:

K doskám fundermax treba mať osobitný prístup najmä preto, že vplyvom poveternostných vplyvom zaznamenávajú určité pohyby a aj preto je potrebné ich chrániť pripadne zakryť rezné hrany dosiek. Na to sú určené fasádne profily PROTEKTOR. Na tejto zákazke sa jednalo o dodávku týchto profilov:

 

Strecha – podbitie a štablón

Zaujímavých estetickým prvkom strechy je podbitie z dosiek fundermax a vo farbe strešnej krytiny. Tak sa zjednotila plocha strechy a pekne to kontrastuje s fasádou v imitácii dreva. Podbitie strechy bolo kotvené na hliníkových omega profily, ktorý veľmi urýchlil realizáciu montáže.

Lepenie dosiek fundermax

Zásadnou požiadavkou investora bolo kotvenie bez viditeľných nitov na fasáde a preto sa dosky museli lepiť. Jedná sa o novinku a vďaka tomu je prevetrávaná fasáda použitím tohto typu kotvenia ešte atraktívnejšia. Určite realizátor sa musel nechať zaškoliť na tento spôsob kotvenia, keďže sa jedná o veľmi zodpovednú prácu a to hlavne, keď objekt tesne pod roháčmi, kde sú časté veterné smršte.

Kompletná fotodokumentácia

Jednotlivé fotografie v článku som sa snažil logicky usporiadať, aby boli jasné jednotlivé súvislosti. Pre tých, ktorí sú hladní po ďalších záberoch, môžu si ich pozrieť v nasledujúcej galérii.

 

 

Teším sa, že ste si tento článok prečítali a verím, že vám pomohol uviesť vás do problematiky prevetrávaných fasád.

 

Marek

 

Zdieľaj tento článok:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *