Priznané klieštiny v podkroví

Pred nejakým časom sa nám ozval jeden zákazník a ukázal nám projekt plánovanej rekonštrukcie jeho rodinného domu. Požiadal nás o názor na podkrovie, kde im architekt naplánoval viditeľné priznané klieštiny. Priznané klieštiny nás hneď zaujali, no ako prvé som ho upozornili na množstvo detailov, ktoré ho čakajú pri realizácii takto zvoleného podkrovia. Spomínané detaily sa týkali najmä potreby ošetrenia spojov a ukončenia sadrokartónu, a to tak, aby navrhnutý efekt viditeľných klieštin a otvorený priestor až pod štít strechy, nespôsobovali praskliny.

Postup realizácie pomocou ukončovacej lišty PROTEKTOR

Najproblémovejšie miesta sa nachádzajú v miestach napojenia sadrokartónu k viditeľným prvkov krovu a spolu s majiteľom rodinného domu sme sa zhodli, že je potrebné vylúčiť akúkoľvek možnosť použitia akrylového tmelu. Kotvenie sadrokartónu na podkladný rošt je posledná vrstva skladby. Je posledná a najdôležitejšia z pohľadu realizácie. Ako sme už spomínali, rekonštrukcia bola zrealizovaná bez použitia akrylového tmelu a všetky ukončenia boli zrealizované pomocou ukončovacieho profilu s krycou lištou PROTEKTOR. Táto lišta sa vkladá do špáry medzi klieštinou a sadrokartónom. Z toho dôvodu je potrebné pri orezávaní sadrokartónu vynechať priestor so šírkou cca 6 mm, aby tam ukončovací profil vošiel. Profil sa kotví sponkovačkou tak, aby bol pevný a aby vytváral líniu pri stierkovaní sadrokartónu. Vďaka konštruktívnej diskusii s majiteľom rodinného domu pred začatím rekonštrukcie sa nám podarilo získať celú fotodokumentáciu z realizácie plánovanej rekonštrukcie.

Vyrezanie obrysu klieštin v sadrokartóne, vôľa cca 6 mm na ukončovací profil PROTEKTORPriznané klieštiny

Vloženie ukončovacieho profilu do pripravenej cca 6 mm otvoruPriznané klieštiny

Pohľad na krokvy pre stierkovaním sadrokartónuPriznané klieštiny

Pohľad na klieštiny a spoj sadrokartónu bez omietkyPriznané klieštiny

Pohľad na priestor nad klieštinamiPriznané klieštiny

Zatmelenie osadených ukončovacích profilov

Verím, že uvedená fotodokumentácia realizácie podkrovia s priznanými klieštinami môže v budúcnosti pomôcť aj Vám a budeme radi ak sa týmto projektom necháte inšpirovať. Všetky pomôcky a materiály, ktorý budete potrebovať na realizáciu podobného projektu samozrejme nájdete v našom internetovom obchode.

Zdieľaj tento článok:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *