Učebnicový príklad nesprávneho prístupu k rekonštrukcii historického objektu

Fotografia z deväťdesiatych rokov

Ako občana mesta veľmi pozorne sledujem rekonštrukciu každého objektu s veľmi hodnotnou štukovou fasádou. Naše mesto z veľkej miery ostalo pod vodou Oravskej priehrady a tak všetky stavby, ktoré boli hodnotné, sú už dávno zbúrané. Medzi najstaršie stavby patrí kostol, ulica smerom k čajke, Štefánikova ulica a pár domov na Hviezdoslavovom námestí.

S veľkým očakávaním som sledoval zámer investora na nadstavbu pôvodného murovaného objektu s peknou štukovou fasádou. Žiaľ celé to dopadlo tak, že objekt sa nadstavil a fasáda sa neopravil, ale celá sa zakryla kontaktným zatepľovacím systémom. Svojim spôsobom sa nič nedeje, rímsy ostali pod fasádou, no sú zakryté a ktovie v akom stave. Škoda, že sám majiteľ objektu si neuvedomil, že zachovaním fasády by výrazne zvýšil hodnotu budovy a prispel k tak k pozdvihnutiu poznania nášho nehnuteľného dedičstva v meste.

Učebnicový príklad nesprávny prístup k rekonštrukcii historického objektu.

V galérii si pozrite príbeh tohto objektu.

 

Pohľad z južnej strany na objekt pred a po zateplení.

Ak máte aj vy podobný prípad, kde dobrá rekonštrukcia bola upredsnostnená nevhodným použitím materiálov bez ohľadu na okolie a históru mesta, napíšte mi. Rád sa s vami o tom porozprávam.

Zdieľaj tento článok:

One Comment on “Učebnicový príklad nesprávneho prístupu k rekonštrukcii historického objektu”

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *