Zabudovanie vodiacej lišty VL7 pri zateplení fasády

Pohľad na žalúzie obchodného domu

Zabudovanie vodiacej lišty VL7 pri zateplení fasády patrí medzi náročnejšie detaily a preto im patrí venovať patričnú pozornosť. Tá je jednak potrebná z estetického pohľadu a taktiež funkčnosti. Ostenie je potrebné ošetriť tak, aby bolo dokonale uzavreté v prípade dažďa a aby bolo zabránené vniknutiu vody do priestoru izolácie a fasády objektu. Voda je tepelný most a dokáže v čase veľmi nepríjemne poškodiť fasádu. Preverujem riešenie, aby ako externé apu lišty boli použité lišty PROTEKTOR s krycou manžetou, ktoré sú veľmi efektné.

 

Doteraz spomínané detaily sú dôležité aj preto, že hrúbky izolácie sú v priemere 150-250 mm a tú treba ochrániť maximálne. A taktiež je potrebné mať premyslenú konštrukciu ukotvenia vodiacej lišty žalúzie. Najprv sa osadia L-kotvy do obvodového muriva a následne do nej sa nakotví U-profil. Ten slúži a kotevnú prvok pre lištu VL7.  V tomto momente sa celá fasáda zrealizuje, dokonale utesnia všetky nerovnosti obvodového muriva. Až po zrealizovaní fasády silikátovou omietkou sa lišta VL7 vloží do pred pripravených U-profilov. Tak zabezpečíte to, že lišta je čistá, vyzerá to pekne a vznikne zaujímavý detail fasády.

Tiež je potrebné poznať aké budete mať použité parapety. Celé je potrebné to zapracovať tak, aby to bolo funkčné.

Keď sa necháte inšpirovať predchádzajúcim riadkami a obrázkami budeme radi. Je potrebné porozprávať sa o tom s realizátorom fasády, ale taktiež aj s montážnikom vonkajších žalúzií. Práve toto býva veľký problém na každej stavbe. Komunikácia medzi jednotlivými profesiami a ich následná koordinácia. Chýbajúcou komunikáciou a porozumením vzniká mnoho chýb, na ktoré potom dopláca investor, stavebník, majiteľ rodinného domu. Nezabudnite oboznámiť s týmto detailom všetky spomenuté profesie. Tým im dáte najavo, že Vám na tom záleží a nezrealizujú to ľahkovážne. Veľmi ťažko sa potom vyžaduje náprava, keď žalúzie sú už osadené, lešenie postavené, zateplenie v realizácii a tak ďalej. Všetko si dohodnite dopredu a dosiahnete požadovaný výsledok. Buďte prísny na dodávateľ.

Zdieľaj tento článok:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *