Drevostavby ošetrujte prírodnými olejmi

Drevostavby

Rád by som Vám sprostredkoval zopár záberov z realizácie prezliekarní na nábreží Oravskej priehrady. Zaujímavý architektonický návrh vytvoril vďaka veľkému nasadenia realizátora v sychravom jesennom počasí zaujímavý projekt drevostavby. Aby sa na prvý pohľad jednoduchá drevostavba mohla zrealizovať, bola potrebné jednotlivé prvky konštrukcie na mieru v stolárskej dielni pripraviť, presne narezať a s dostatočným predstihom ošetriť prírodným olejom.

Tungovový olej

Pri realizácií projektu tejto drevostavby, boli použité dve farebných kombináciách tohto oleja, a to biela a antracit. A ako býva zvykom bol použitý, architektom navrhnutý čínsky orechový olej, ktorý je lisovaný z orechov tungového stromu. Olej býva dodávaný s nearomatickým rozpúšťadlom. V tomto prípade sa táto kombinácia osvedčil a ako ideálna ochrana všetkých prvkov, keďže objekt je v exteriéri. Ochráni stavbu najmä proti vode a oderu a zanechá pekný príjemne matný povrch so zvýraznenom štruktúrou dreva. Pre ilustráciu uvádzam farebné odtiene týchto olejov: (1000 bezfarebný, 1106 vlašský orech, 1100 biely, 1107 čerešňa, 1101 borovica, 1108 gaštan, 1102 svetlý dub, 1109 tík, 1103 dub rustikálny, 1110 orech, 1104 pínia, 1111 mahagón, 1105 jelša, 1112 palisander, 1113 vidiecka šedá, 1114 antracitovo šedá).

Kotevné prvky a skrutky

Dodávateľov týchto prvkov je viacero, preto odporúčam napríklad výrobcu ROTHOBLAAS.

Je potrebné klásť vysoký dôraz na kvalitu a pevnosť týchto prvkov. Práve na tom by sa nemalo šetriť, keďže iba tieto prvky zaručia vysokú životnosť objektu. Určite si nechajte poradiť technický poradcom pri nákupe týchto prvkov. Mnohokrát Vás upozorní na to, čo z katalógu prípadne ani z projektu nie je jasné. Keď to zhrnieme, potrebujete kvalitné:

  • spojovacie prvky,
  • kotvy a perforované plech,
  • skrutky,
  • ostatné.

 

Príprava drevostavby pomocou CAD software

Na prípravu podobnej drevostavby v podstate ani nie je potrebné vlastniť CNC frézu. Je ale veľkou výhodou ak celú prípravu uvedenej konštrukcie projektant pripraví pre CNC frézu. To je plus pre každého projektanta. Prípadne tento servis, môže zabezpečiť aj majiteľ frézy. Jednoznačnou výhodou realizácie takého objektu sú:

  • presné spoje,
  • rýchla montáž,
  • nižšia spotreba materiálu,
  • vyššia pevnosť konštrukcie.

Náradie na montáž drevostavby

Ako predajca náradia pre tesárov, dovolil som si vytipovať náradie, ktoré by sa mohlo hodiť každému, kto robí  s drevom a to nielen pri montáži drevostavieb. Určite odporúčam nasledovné:

Budem rád ak  budete na tento článok reagovať aj v komentároch.

Zdieľaj tento článok:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *