Drevené trámy v sadrokartónovom podhľade

Pri rekonštrukciách chalúp alebo starších rodinných domov architekti radi využívajú viditeľné prvky drevených nosných konštrukcií. Drevené trámy v takýchto domoch pripomínajú, že dom už niečo prežil a najmä, že sa v ňom ešte veľa prežije. Popraskané drevo, nerovnaký farebný povrch, nerovnomerný tvar hranola, či viditeľné záseky sekery tesaním trámu z guľatiny. To všetko Vám dokáže zdôrazniť vek nehnuteľnosti a zvýrazniť kvalitu remeselníka pri rekonštrukcii. Práve tieto detaily narážajú na mnoho nástrah, ktoré celý zámer architekta môže pokaziť.

Pôvodné drevené trámy v sadrokartónovom podhľade

Zadanie je zrejmé, dodržať viditeľné trámy v interiéri v kombinácii so sadrokartónom v podhľade. Pri realizácií takéhoto zadania vzniká zopár otázok, kedy je potrebné rozhodnúť sa, akým spôsobom budeme postupovať. Najjednoduchší a najrýchlejší spôsob, je ukotvenie sadrokartónu  medzi trámy a vzniknutý spoj zatmeliť akrylovým silikónom. To, čo sa na prvý pohľad zdá najjednoduchšie, nemusí byť najlepšie a to najmä z pohľadu životnosti a vzniku nežiadúcich prasklín v budúcnosti.

Veľmi dôležité je zachovať viditeľnú, čo najväčšiu časť trámu. Pri použití podkladného roštu z CD profilov uberiete zo svetlej výšky trámu až 6 cm. Aby sme dokázali zachovali túto svetlú výšku, odporúčame použiť HUT profil 15 mm. Tento profil je užší ako CD profil a môže prispieť k vytvoreniu požadovaného efektu.

Pri samotnom ukončení sadrokartónu pri trámoch odporúčame použiť ukončovací profil s malou tieňovou špáry šírky minimálne 6 mm. Trámy vo väčšine prípadov nie sú ideálne rovné, no tieňová špára veľmi efektívne zakryje všetky nerovnosti a vytvorí peknú líniu práve v týchto spojoch. Pri stierkovaní profil sa do špáry vloží krycia páska, aby sa nezašpinil trám pri stierkovaní a následnom maľovaní.

Viditeľné trámy v interiéri odkazujú na vek nehnuteľnosti a dnes už nepoužívané zručnosti pri tesaní trámov z guľatiny. Dôsledne porozmýšľajte nad každým detailom a porozprávajte sa o tom aj s vašim remeselníkom. Požadovaný efekt sa potom dosiahne veľmi ľahko, napríklad tak ako je to v tomto článku.

Zdieľaj tento článok:

2 Comments on “Drevené trámy v sadrokartónovom podhľade”

  1. Dobrý deň, chcem sa len uistit, či hut profil sa upevňuje priamo do dosiek stropu a nie na trámy ako cd profili?
    Andrej

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *