Fasáda klinker – návody a tipy

Fasádne keramické dosky

Fasáda klinker – návody a tipy

 

Popis fasádnych obkladov na našom trhu

Fasáda z keramického obkladu veľmi zaujímavý a populárny prvok. V našej zemepisnej šírke to nevychádza z hirtorickej tradície, no tým že ľudia cestujú po svete, najmä sever Nemecka a Holandska populárnymi sa stávajú tehličkové fasády. Fasádu sa takýmto výzorom je možné realizovať viacerými spôsobomi, kde každý má nejaký význam. Vymenujem ich heslovite:

  1. Obklad fasády a to keramickým obkladom klikner
  2. Pohľadové keramické tvárnice sú súčasťou sedvičového obvodového muriva
  3. Keramické dosky Argeton tvoria prevetrávanú fasádu

Samozrejme, všetky typy majú svoje opodstatnenie. Jedna vec je, keď sa realizuje novostavba je vhodné použiť bod. č.2 alebo č.3. Ak sa robí rekonštrukcia, alebo požiadavka na realizáciu takejto fasády alebo takého estetického prvku vo forme fasádneho obkladu, je možné použiť keramický obklad klinker.  Práve pri tomto type je dôležitá realizácia a zakompovnovanie prvkov prípadne stavebných tmelov na zvýšenie životnosti obkladu. Je potrebné zabrániť, aby poveternostné vplyvy nepoškodzovali fasádu. Najmä z toho pohľadu odporúčame nerezové profily, ktoré sa dajú elegantne použiť a  tak zvýšiť životnosť obkladu bez potrebného zásahu počas životnosti objektu.

Obklad fasády keramickým obkladom klinker

Nerezové profily PROTEKTOR patria k nezastupiteľným prvkom tejto fasády.

 

Prevetrávané fasády a sendvičové obvodové murivo

Ďalšou samostatnou kapitolou sú prevetrávané fasády, ktoré využívajú výhody prevetrávanej fasády a to najmä z ich tepelno technických vlastností. Jednak  zabezpečujú vynikajúce akumulačnú funkciu obvodového plášťa a na druhej strane garantujú difúzne otvorenú obvodovú konštrukciu. To je obrovská výhoda oproti systémom z kontaktného zatepľovacieho systému, kde táto funkcia je horšia a to najmä v prípadoch použitia nekvalitnej silikátovej omietky.

Hlavné výhody prevetrávanej fasády alebo sendvičovej konštrukcie

  • akumulačná funkcia
  • akustická funkcia
  • difúzne otvorená konštrukcia
  • estetická funkcia
  • vysoká životnosť

 

Téma je to obsiahla a v tomto heslovite napísanom článku sa hlbšie do problematiky ani nedalo ísť. Verím, že s vašim skúsensoťami sa s nami podelíte v komentároch tohto článku.

 

 

Zdieľaj tento článok:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *