Letovanie klampiarskych prvkov z medi a titán zinku

Letovačka PERKEO

Čo je to letovanie?

Letovanie klampiarskych prvkov z medi a titán zinku je možné vďaka rôznym modelom letovačiek. Na trhu sú rôzne. Je zrejmé, že táto metóda u klampiarov nie je v súčasnosti veľmi obľúbená, no bez ohľadu na to, prácu s letovačkou by mal ovládať každý klampiar.  Poznanie správne postupu a mať správne náradie na letovanie sa može zísť najmä pri rekonštrukcií striech prípade kultúrnych pamiatok, kde býva často odkvapový systém realizovaný z medených žľabov.

Ďalší materiál, ktorý sa v súčasnosti letuje je titán zinok.  V našich končinách  je to materiál drahý preto je aj málo striech realizovaných týmto materiálu.  Ak ale klampiar má dopyt na zákazku z tohto materiálu, práve skúsenosť s letovaním titán zinkových plechov mu určite pomôže k jej získaniu.

Priznávam, že ja sám nemám skúsenosť s letovaním a práve tá  chuť a ochota vyskúšať si to, ma dostala až na workshop na realizáciu leteckých modelov,  ktoré sa realizovali práve z titán zinku. Pre začiatočníka to bolo vhodné podujatie, pretože odhadnúť správnu teplotu letovacie telieska, uchytenie materiálu do požadovanej polohy a následné letovanie, si vyžadovalo potrebnú pozornosť. V „laboratórnych“ podmienkach   v dielni nepôsobili žiadne nepriaznivé vplyvy, ako napríklad silný vietor, prípadný dážď.

Pomôcky potrebné na letovanie

Dovolím sa teda v skratke predstaviť náradie, ktoré som potreboval pri tejto práci. A je jedno, či som konštruoval lietadielko, alebo by som teraz mal ísť letovať titánzinkové žľaby. Táto skúsenosť mi pomohla vyskúšať si potrebné pomôcky na spoľahlívé letovanie. Šlo najme o letovací roztok agrofix, tavidlo unigel, prostriedok k čisteniu medeného hrotu ZINNFIX.

Video

Pozrite sie priamo použitie letovačky pri letovaní titán zinkových žľabov na streche

Video z produkcie SPENGLER TV

Produkty

Ak máte otázky, budeme radi, ak ich napíšete do komentárov alebo na naše sociálne siete

 

Zdieľaj tento článok:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *