Modely lietadiel vďaka klampiarskemu remeslu

Dnešná doba je plná možností ako rozvíjať svoje zručnosti a schopnosti. Ich rozvíjanie je možnosťou ako si oddýchnuť a naučiť sa niečo nové. Jednou z takýchto rozvojových  aktivít  je aj modelárstvo.  A možno nejeden z nás mal ako malý chlapec nejaký model lietadla alebo nejakého nákladného auta. Práve touto aktivitou z detských čias sa inšpirovali modelári v nemecku a vytvorili metódu, ako vyrobiť model lietadla z titán zinku. Pohľadali staré časopisy s papierovými šablónami na výrobu modelov stíhačiek, tie zväčšili a potrebnú mierku a rozhodli sa vyrobiť ich z plechu. Hlavnou myšlienkou bola možno aj túžba vrátiť sa do detských čias a opäť zažiť radosť z vyrobeného modelu lietadla. ďalšou motiváciou bolo využitie už remeselných schopností získaných v čase a ich pretavenie do tvorby modelov lietadiel. Takto vznikol workshop organizovaný časopisom BAUMETALL, ktorý vedie Fritz Reinbold. Úžasné stretnutie, vďaka ktorému sa stretli nadšenci remesla, lietania, ale aj modelárstva.

Pokúsim teda spracovať krátky prehľad toho, ako celý workshop prebiehal, ako sa lietadlo dá z titán zinku vyrobiť a aj čo sa modelár pri výrobe lietadla dokáže naučiť.

Hotové lietadlá

Výroba modelu nie je jednoduchá vec. Je najprv potrebné poznať originál modelu, aby ste sa mohli pustiť do výroby. iba tak dokážete dôkladne vypracovať hodnoverný model. O to ťažšie je to pri výrobe modelov  z plechu. Detaily sa robia náročnejšie a všetky možné záhyby  a  konštrukčné prvky vyžadujú remeselnú zručnosť.

Jednotlivé typ už realizovaných modelov nájdete v priloženej galérii. Ďalšou zaujímavou etapou tvorby modelu je pri vojenských lietadlách tvorba kamufláže. Zhotovenie jedného modelu lietadla trvá zhruba 120 hodin ručnej a náročnej práce.

Prezentácia vyrobeného modelu

Model Dassault  MIRAGE 3C francúzskych ozbrojených síl

Výroba modelu lietadla

V krátkosti sa dozviete ako model lietadla môžete vyrobiť a z ktorých častí sa skladá.

Postup výroby

  1. príprava papierových šablón
  2. vystrihnutie jednotlivých prvkov z plechu
  3. zakručovanie a spájanie prvkov
  4. letovanie
  5. brúsenie
  6. fotenie

Papierové šablóny

Základom na prípravu modelu boli papierové šablóny. Tie sa následne zväčšili a podľa nich vystrihli jednotlivé prvky, ktoré sa následne kopírovali na plech. Z týchto podkladov sa vystrihli jednotlivé prvky z plechu a následne označili, aby bolo zrejmé, ktorý prvok kam patrí. Najdôležitejšou časťou a pravdepodobne aj najdôležitejšou bolo označenie osi lietadla. Bol to dôležitý kontrolný bod, vďaka ktorému sa pri tvorbe modelu dalo je správne v prácach pokračovať

 

Náradie na výrobu modelu

Zdalo by sa, že tvorba modelu je jednoduchá vec a zvládne ju každý domáci kutil. Musím oponovať a povedať, že to tak nie je. Bez kvalitné náradia sa montáž modelu nezaobíde. Je potrebné mať kvalitné nožnice na plech, guľaté a ploché kliešte, letovačku, pomôcky na letovanie, zakružovačku, signovačku a rôzne typy kovadlín. Nemusí vás to odradiť. Verím, že keď sa sily spoja, dá sa náradie pekne dať do kopy a na projekte modelu lietadla pracovať bez obáv. Myslím, tým, keď kamaráti sily spoja, dokážu si náradie navzájom požičať.

Workshop

Stavba modelu by bez pomoci inštruktora Fritza Reinbolda nebola možná. Previedol každého účastníka potrebnými míľnikmi montáže a tak sme každý odišli z tohto praktického cvičenia s vlastným modelom stíhačky. Bol to naozaj výborný pocit.  Celú organizáciu zabezepčil šéfredaktor Anderas Buck

 

Video

Slideshow Marek Pjenčák

Zostavil som krátku video prezentáciu, ktorá vás prevedie workshopom.

Mediatéka Baumetall

Predstavenie workshopu priamo vydaveteľom BAUMETALL.

Galéria

Pozrite si kompletnú galériu z workshopu.

 

 

Zdieľaj tento článok:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *