Moderná štuková fasáda

Moderná štuková fasáda a jej využitie, je úzko prepojené s modernými prvkami a technológiami súčasnej architektúry. Dnešná architektúra je jednak ovplyvnená materiálmi, ktoré sú v dnešnej dobe ľahko dostupné a taktiež nie je možné sa vyhnúť technologickému loby výrobcov stavebných  materiálov. Hovoríme o výrobcoch tepelno-izolačných  materiálov a systémov. Dôsledkom týchto vplyvov je zmena miest a takmer úplná strata snahy o zachovanie tradičných fasád a budov. Máme na mysli najmä rekonštrukcie budov, ktoré vznikali na začiatku dvadsiateho storočia. Mnohé z nich sú pri rekonštrukciách zatepľované kontaktnými zatepľovacím systémami a tým zakrývajú to najcennejšie, čo sa v meste nachádza. Práve ten pocit tradičnej výstavby dokáže mestu vytvoriť neopakovateľnú atmosféru.

Túto problematiku by mohol vyriešiť postoj majiteľov nehnuteľností a vôle zachovať pôvodné fasády, alebo naopak, pri stavbe nových budov použiť prvky štukových fasád a tým prispieť k zachovaniu tradičných fasád. Oprava exteriérových problémov pri rekonštrukcií zvládnu omietkári, ktorí s takouto realizáciou majú skúsenosti a v ideálnom prípade si pomôžu aj profilmi, ktoré vytvoria špáry a ilúzie kvádrov na fasáde. Túto pomoc je ideálne realizovať pomocou použitia bosažového profilu.

Fasády je možné jednak rekonštruovať alebo robiť nové. Dnešné materiály dokážu spoľahlivo sanovať pôvodné štukové omietky. Je len potrebné prekonzultovať ich s reštaurátorom, prípadne s niekým, čo má s tým skúsenosti. Nie je nič  lepšie ako tradičná štuková fasáda. Je priedušná, je ekologická. Dôležité je však použiť správny materiál a to:

  • piesok,
  • hasené vápno (je možné kúpiť vrecované),
  • axilát.

V prípade, že staviate novostavbu v centre historického mesta, prípadne repliku nejakého kaštieľa, môžete si pomôcť s prefabrikovanými rímsami. To dokáže zjednodušiť realizáciu, ale efekt bude neopakovateľný. O tvare týchto prvkov sa s Vami rád porozprávam, preto ma neváhajte kontaktovať.

Nechajte sa inšpirovať obrázkami galérie v ktorých je zachytená moderná štuková fasáda.

Je vhodné keď sa na takýchto objektoch používajú nerezové profily, ktoré garantujú vysokú životnosť.  Prípadne oblúky dokážete vhodne vytvarovať pomocou profilu widra.

Budeme radi, ak akékoľvek dotazy nám dáte do komentárov.

Zdieľaj tento článok:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *