Použitie ukončovacieho profilu pri realizácii fasády

Pri realizácii fasády sa stáva, že drevené prvky vystupujúce do fasády sa pri nanášaní omietky zašpinia farbou. Na pohľad to nevyzerá pekne a preto je vhodné tieto prvky (podbitia strechy, pomúrnice, …) zakryť  krepovou páskou a fasádu ukončiť ukončovacím profilom s mriežkou. Hlavný problém, ktorý sa použitím tohto profilu vyrieši, je zabránenia vzniku prasklín práve v týchto miestach. Nielenže sa zabráni zašpineniu dreveného prvku, ale vznikne jemná špára medzi omietkou a týmto prvkom. Vzhľadom na prevenciu spomínaných chýb je pri realizácií detailov vhodné použitie ukončovacieho profilu.

Veľmi nás zaskočilo, keď sme na stavbe obchodného centra po roku užívania zbadali prasklinu, ktorá je zobrazená na obrázku nižšie. Realizátor projektu si žiaľ pri realizovaní tohto detailu vôbec nelámal hlavu, čo malo za následok vznik podobných prasklín na mnohých miestach. Opravovať takýto detail stojí veľa práce a výsledný efektu už bude taký nepekný ako v prípade dobrej realizácie detailu. Použitie ukončovacieho profilu mohlo tejto chybe účinne zabrániť.

Kvalitná realizácia je základ

Vyžadujte od realizátorov fasády použitie tohto jednoduchého profilu. Ten efekt sa vyplatí. Na jednej strane budete potrebovať zakúpiť profil navyše, no na strane druhej to pomôže murárom pekne oddeliť jednotlivé plochy materiálov na fasáde a aplikovanie omietky bude bez zbytočných chýb. Naliehajte, aj keď budú chcieť, aby ste ho nekupovali. Vy ste majiteľ domu, vy ste investor, tak sa nedajte zatlačiť do kúta. Vyžadujte to, čo viete, že vytvorí taký efekt, aký si želáte. Nesmiete dovoliť, aby boli prípadné praskliny následne riešené použitím silikónu. Filozofiou tohto spôsobu je použitiu silikónu zabrániť, pretože silikón je vždy len dočasné riešenie. Silikón zdegraduje a po dvoch troch rokoch ho budete musieť znova použiť. Vyhnite sa týmto komplikáciám a vyžadujte použitie profilov, ktoré sú uvedené v tomto článku.

použitie ukončovacieho profilu
Napojenie omietky dreveným prvkom fasády

V prípade, že by ste sa chceli dozvedieť viac o prevencií takýchto chýb, alebo máte akékoľvek otázky, kontaktujte nás.

Zdieľaj tento článok:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *