Premeny plechu

Premeny plechu

Neustálym stretávaním sa s ľuďmi, kamarátmi a známymi sa mi stáva, že sa ku mne dostanú rôzne informácie o spôsobe spracovania a použitia plechu v praxi. Jednou takou zaujímavou témou bolo tvárnenie plechu umelkyňou Manuelou Geugelin a jej metóda na tvorbu dekoračných štruktúr a 3D objektov. Nemá to nič spoločné s klampiarskym remeslom, s klampiarskou presnosťou prípadne architektonickou dokonalosťou vo forme potrebných línií a štruktúr.

Jedná sa o „jednoduchú“ metódu pokrčenia plechu, následného pobúchania plechu z každej strany a následné hotovo. Umenie je na svete.

Ale nie je to tak. Tak trochu to aj má spoločné s klampiarskym remeslom a to najmä metódu tepania plechu. Jedná sa o sťahovanie a rozťahovanie plechu smerom, ktorým si to „tepateľ“ želá alebo aj neželá. Celá tvorba štruktúry si vyžaduje určitý zámer, ktorý sa nedá ani predstaviť, určitú remeselnú zručnosť, určitý cit pre materiál a najmä nekonečnú trpezlivosť.  Zvyčajným neduhom tejto umelecko remeselnej produkcie býva aj prasknutie plechu presne v tom mieste, kde si to neželáte. Ale práve to je na tejto metóde zaujímavé a priam vzrušujúce. Takto spracovaný kus plechu vám ožije pod rukami

Celý článok vznikol ako reportáž zo školenia Manuely Geugelin, ktorý organizovalo vydavateľstvo časopisu BAUMETAL a s miestom konania v klampiarskom Múzeu v meste Karlstadt. To či sa jedná o umenie alebo len márno myselnosť necháme posúdiť zodpovedným osobám. Cieľom tohto článku je poukázať na to, ako môžete pustiť na uzdu svoju fantáziu a to veľmi jednoducho s kladivom v ruke a protihlukovými štupľami v ušiach. Štuple v ušiach je nevyhnutná výbava, lebo búchaním kladivom po plechu vytvára poriadny rachot nielen v miestnosti ale aj v hlave.

 

Kto je to Manuela Geugelin?

Manuela je veľmi sympatická umelkyňa, ktorá sa zaoberá tvorbou kovových štruktúr v rôznych formách a rôznom využití. Celú jej tvorbu si môžete pozrieť na jej webe

www.manuela-geugelin.de

Zopár jej diel som mal možnosť vidieť priamo na workshope. Prikladám fotky s krátkym popisom môjho pohľadu na ich vzhľad a ako na mňa pôsobil.

 

Výroba vlastnej štruktúry

Účelom workshopu bolo naučiť účastníkov vytvoriť si vlastnú štruktúru podľa vlastných predstáv. Celková štruktúra vzniká premenou plechu ohýbaním, prehýbaním plechu a náslendným tepaním zvolených línií. Práve tie vytvoria zvrásnenú zvráskavenú štruktúru, ktorá vždy vyzerá inak. Vznikne zaujímavý prvok, ktorý každého zaujme svojimi netradičnými tvarmi a uhlami. Celé to podčiarkne správne zvolnie svetla a umiestnenie v interiéri.

Mosadz je zaujímavá

Operácie je možné robiť s ktorýmkoľvek materiálom, ktorý je možné tvárniť za studena. Optimálne sú mäkšie materiály ako meď, hliník prípadne titán zinok, no s ním je to náročnejšie. Práve tá farba vytvorí zaujímavú štruktúru štruktúrou. Odraz svetla z tabuľky plech pod rôznymi uhlami vytvorí zaujímavý objekt, ktorý sa nikde nedá kúpiť a ani napodobniť. Každý jeden kus je originál.

 

Meď je návyková

Najviac času sme strávili pri tvárnení medeného plechu. Ten je aj na pohľad najkrajší a z obidvoch strán rovnakej farby.  To je zaujímavé a pri tvorbe prvých diel veľmi dobrá voľba práve z tohto materiálu. Postup bol rovnaký ako pri predchádzajúcom materiáli.

 

 

Diela spolužiakov a účastníkov školenia

Na workshope boli viacerí účastníci a dovolil som si zdokumentovať ich výtvory. Tak ako aj môj výtvor zrealizovanýc cca za 5 hodín a tie ich výtvory nie sú dokonalé a potrebovali by viac času na dokončenie. Bez ohľadu na krátkosť času aj sami môžete posúdiť, či tá námaha stála za to.

Potrebné náradie

Pre prácu na tvorbu štruktúry nepotrebujete žiadne speciálne náradie, no potrebná je zručnosť s kladivom, klieštami a aj určitá kondícia pri tejto fyzicky náročnej aktivite.

Ako to vznikalo?

Lepšie je raz vidieť ako sto krát čítať. Pozrite si teda tieto riadky priamo aj na videu, kde si budete lepši predstaviť jednotlivé postupy pri tvorení týchto štruktúr. Verím, že Vám to pomôže a zaujme vás to.

Čo vzniklo?

Cieľo účasti na školení bolo vytvorenie štruktúry, ktorú si môžem zobrať domov a vystaviť si ju v mojej kancelárii alebo obývačke. To sa podarilo a na fotografii vidíte mojú srdcovú štruktúru.

Video

Video je možné pozrieť si aj priamo na tejto stránke, ak nie ste fanúšikom youtube.

Kompletná fotodokumentácia

Ostatné obrázky nájdete aj v tejto galérii.

 

 

Zdieľaj tento článok:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *