Prevetrávaná fasáda z WPC dosiek

Prevertrávaná fasády z WPC

Prevetrávaná fasáda z WPC dosiek

Čím ďalej tým viac sú populárne fasády z drevnovláknitých dosiek. Ich výhody sú zrejmé.

  • Garantovaná farebná a tvarová stálosť.
  • Moderný dizajn.
  • Jednoduchá montáž.

Pri výbere tohto materiálu je potrebné mať vymyslené a pripravený spôsob kotvenia. Najčastejšie sú používané drevené hranoly, ktoré sú kotvené na obvodové murivo a do nich sa pomocou príponiek osádzajú jednotlivé fasádne lamely. V závislosti od dodávateľa vám k montáži môže dodať okrem vizualizácie

Video k článku

YOUTUBE alebo priamo na webe

Kotvenie drevoplastových dosiek

Štandardne sa lamely kotvia pomocou konzol a L profilov. Podľa smeru kladenia dosiek sa vytvorí potrebný raster. Okrem iného je možné použiť na kotvenie aj drevené hranoly prípadne hliníkové omega profily na to určené.

  • horizontálne
  • vertikálne

 

Potrebné profily na montáž WPC

Každá fasáda sa musí odvetrať a je potrebné použiť aj vhodné kotvenie. S týmto Vám pomôžte dodávateľ fasády, ale k nenájdete u nich ochotu, alebo si to chcete zariadiť sami, môžete si to naštudovať z priložených obrázkov

  • sokel
  • v preklade
  • pri atike
  • vetranie pod parapetom
  • vonkajšie profily
  • u- profily k napojeniu okien
  • uholníky
  • vetracie profily

Ktoré dodávateľa WPC zvoliť?

Na trhu sú viacerí dodávatelia. Vyberte si toho, ktorý Vám najlepšie poradí  s návrhom kotvenia  v lepšom prípade aj s kladačským plánom umiestnenia lamiel. Mal by to byť štandard u každého dodávateľa, ale verím, že to nie je pravidlo. Spomeniem zopár najznámejších:

Obrazová príloha

Pozrite si zopár obrázkov z reailzácie fasády objektu na Orave. Použitie dosiek navrhol architekt a montážnici použili všetky potrebné príslušenstvo,a by bola fasáda fuknčná, s dlhou životnosťou. Sú detaily, ktoré by som ja osobne vyriešil inak, ale to je na tom to dôležité. Diskusia investora s  realizátorom. Diskusia o detailoch, vonjkaších rohoch, osteniach, prechodoch medzi kontaktným zatepľovacím systémom a plochami fasády z WPC. Fasádu zrealizovali a v konečnom dôsledku objekt vyzerá pekne a moderne.

Čo hrozí, keď fasád neodvetráme?

Priznám sa, že trpím až paranojou toho, keď vidím, že mnohé fasády nie sú odvetrané. Niežeby ich prevetrávanie bolo nevyhnutné z pohľadu „feng šuej“, ale najmä z pohľadu životnosti fasádnych dosiek. Je jedno, či sú to WPC alebo fundermax, prípadne cetris. Odvetraním sa zabezpečí funkcia, ktorú má prevetrávaná fasáda plniť. V zimnom období  plní izolačnú funkciu a oddeľuje ochladzovanú obvodovú konštrukciu od obvodového plášťa. To je veľmi cenné z pohľadu úspory energií. V letnom období plní opačnú funkciu.  Prehrievanú fasádu oddeľuje od obvodovej steny kotviaci rošt a vďaka vzduchovej medzere, ktorá je prevetrávaná, nie je objekt prehrievaný. To je v súčasnej dobe obrovská výhoda a tým sa šetria aj náklady v prípade potreby klimatizovania objektu.

Ak sa fasádny obklad neprevetráva vzniká riziko vzniku machúľ na fasádnych doskách   Hrozí riziko priesaku vzniknutej skondenzovanej vodnej pary z kontaktného zatepľovacieho systému.

Pohľad na neodvetranú fasádu.

Pohľad na neodvetranú fasádu. Hrozí riziko priesaku vzniknutej skondenzovanej vodnej pary z kontaktného zatepľovacieho systému.
Pohľad na neodvetranú fasádu.

Článok si môžete vypočuť alebo pozrieť aj na WEB-e

Verím, že Vám článok pomohol a v prípade otázok, napíšte mi ich do komentára prípadne emailom.

Zdieľaj tento článok:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *