Stavebný dozor je nevyhnutný aj pri rekonštrukcii strechy

Stavebný dozor je nevyhnutný aj pri rekonštrukcii strechy

Do rúk sa mi dostala fotodokumentácia zo strechy, kde  demontovaná poškodená pôvodná krytina a namontovaná nová krytina. Nový trapézový plech. Áno, čítate správne. Trapézový plech.

Na tomto mieste by som chcel zdôrazniť, aby každý, čo má záujem rekonštruovať strechy, nech osloví nezávislého odborníka, a tým môže byť stavebný inžinier, stavebný dozor prípadne niekto preukázateľne odborne zdatný.

Kto Vám môžte poradiť?

  • stavebný inžinier
  • stavebný dozor
  • súdny znalec  z odboru stavebníctva
  • realizátor striech s preukázateľnou kvalifikáciou a siahodlhým zoznamom úspešncch referencií.

V prípade ak sa prvotnému poradenstvu a  návrhu vhodnej konštrukcie vyhnete, môže sa stať, že to dopadne aj takto. Realizátor striech Vás dotlačí do riešenia, ktoré je pre neho najlepšie a Vám pri nesprávnom návrhu ostane v rukách čierny Peter. Pôvodná krytina falcovaný plech bola  pri nízkom sklone strechy nahradená trapézovým plechom s nízkymi vlnami, a kotvené farmárskymi skrutkami. Zoskupenie „antifarmers“ vie, prečo sa tieto skrutky nesmú používať. Keby si stavebník nechal poradiť, možno by lepšie urobil, keby použil fatrafol prípadné inú hydrozizoláciu. Tu je aspoň garancia, že bez zváračky to robiť ostatní nemôžu.  Výmena strechy patrí k nevyhnutnostiam pri dlhodobom zatekaní pôvodnej krytiny.

Aké chyby na streche nastali?

  • chýbajúce oplechovanie komína
  • nízky sklon strechy  a nevhodne použitá krytina
  • kotvenie atiky farmárskymi skrutkami
  • spoje trapézového plechu kotvené farmárskymi skrutkami
  • chýbajúci odkvapový plech do žľabu
  • chýbajúce oplechovanie atiky

Dôsledkom toho bola opätovná výmena strechy, čo sami vidíte na priloženej fotodokumentácii, že nič iné sa s tým ani nedalo robiť.

Fotogaléria

Uznajte sami, nie ste predsa takí bohatí, aby ste platili dve strechy na jednom dome.

 

Video

Video v audio formáte najdete v doleuvedenom okne:

Pozrime si ako majú vyzerať správne detaily

V krátkosti vyberám náhľad k správnym detailom pri rekonštrukcii strechy. Nie je to žiadna veda, no pozná to len kvalifikovaný pracovník prípadne skúsený realizáto striech

Nesprávne oplechovanie atiky

Atika ako súčasť strechy musí byť kvalitne napojená na strešnú krytinu. Bez toho nie je možné strechu prebrať. Je vhodné, ake oplechovanie atiky realizované pomocou použitia enkolitu.

  • oplechovanie bez použitia fakrmárskych skrutiek
  • plech spájaný po dĺžke pomocou c- lišty
  • podklad, separácia, hydroizolácia pomocou enkolitu

Chýbajúce oplechovanie komína

Je neprípustné, aby bolo oplechovanie komína bolo realizované „len silikónovaním“ po obvode. oplechovanie musí byť byť urobené oplechovaním po obvode s dilatačnou lištou. Silikón nie je potrebné použiť. A keď už áno, plní len poistnú funkciu.

 

Ak ako prebiehala demontáž strechy?

Strecha sa musela demontovať a vďaka dobrému náradiu sa táto demontáž mohla realizovať rýchlo.  V sezóne je aj to dôležité. Keď niekto urobí chybu, je vždy dobré, keď sa náprava urobí, čo najrýchlejšie. Rozoberanie strechy robila realizačná firma pomocou Prestrihovač AK DRACO 3514-2

Pozrite si krátke video, možno sa aj vám hodí k vašim projektom.

Uznajte sami, nie ste predsa takí bohatí, aby ste platili dve strechy na jednom dome.

Kontaktujte odborníka


Zabráňme tomu a využite služby odborníkov prípadne napíšte priamo mne a to buď emailom alebo priamo v diskusii tohto článku.

Stavebny dozor Marek Pjencak
Stavebny dozor Marek Pjencak

 

Zdieľaj tento článok:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *