Rekonštrukcia tradičného murovaného domčeka v Novoti

V tomto článku sa chcem konkrétne zamerať na veľmi dobre realizovanú rekonštrukciu pôvodnej stavby.  Veľmi ma teší, keď na tomto mieste môže pochváliť zaujímavú realizáciu, akou bola rekonštrukcia tradičného murovaného domu v obci Novoť. Spomínaný tradičný, murovaný domček je údajne druhý murovaný dom v spomínanej obci a bol postavený v roku 1927. Takých domov z tohto obdobia je málo, keďže v tom období boli väčšinou zaužívané drevenice. Veľká časť murovaných domov bolo v obci Slanica, no tá je žiaľ pod vodou Oravskej priehrady. O to väčšiu cenu majú takéto objekty.

U nás vo firme  MARCUS TRADE  a samozrejme aj ja sám, máme veľkú radosť z každého, kto sa pustí do takejto rekonštrukcie a pritom klade zvýšený dôraz na zachovanie pôvodnej hmoty objektu. V prípade spomínanej rekonštrukcie sa to majiteľovi nehnuteľnosti veľmi dobre podarilo a dominantné prvky pôvodnej stavby ostali takmer ako pôvodné. Výmena krovu túto požiadavku zohľadnila a to aj zabezpečilo realizáciu obytného podkrovia.

Fasáda je v kombinácii bielej s nebesky modrej farby. Rímsy, ostenia a dekorácie na rohoch fasády zohľadňujú pôvodnú architektúru.

Zopár fotografií výsledku, ktorý táto rekonštrukcia priniesla nájdete v galérii.

Nový stav

Pôvodný stav

Ak viete o podobnom projekte rekonštrukcie, pri ktorom sa zachovali pôvodné prvky historickej budovy, dajte nám o tom vedieť.

Zdieľaj tento článok:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *