Pochôdzna podlaha a polystyrénové kríže

Vytvorenie pochôdznej podlahy pomocou polystyrénových krížov a zateplenie pomocou sklenej vaty

Na novostavbe rodinného domu bola realizovaná pochôdzna podlaha v nezateplenom podkroví. Jednalo sa o zaujímavú akciu, pretože sme sa inšpirovali systémom ISOVER. Pochôdzna podlaha sa vytvorila vďaka kombinácii polystyrénových trámov, na ktoré bola upevnená OSB doska a výplň medzi týmito prvkami tvorila sklená vata ISOVER. Chceli sme ušetriť, tak nosné trámy vrátane zavetrovacích krížov sme si vyrábali sami. Stálo nás to určitý čas ale výsledok stál za to.

Veľmi dôležitou časťou tejto skladby je, aby sa to OSB doskami celé nezakrylo, ale aby to bolo prevetrávané. To zabezpečí, aby prípadná zkondenzovaná vodná para, ktorá by mohla vzniknúť v sklenej vate, sa mohla pekne odvetrať a vysušiť do priestoru nezatepleného podkrovia. Skladba pochôdznej podlahy je uvedená v nasledujúcom zozname.

  1.  Nášľapná vrstva tvorená z OSB dosky (špáry medzi nimi zakryje vetracia mriežka).
  2. Vzduchová medzera.
  3. Sklená vata ISOVER výšky 30 cm.
  4. Parozábrana.
  5. Železobetóvý strop.

Postup bol nasledovný. Najprv sa rozložili kríže vrátane trámov, ktorý vytvorili základný podkladný raster. Na tento polystyrén sa PU penou prilepili dosky, ktoré slúžili na kotvenie skrutkami OSB dosky. Medzi EPS prvky sa umiestnila sklená vata a následne sa to celé zakrývalo OSB doskami s zhruba centimetrovou špárou.  Tá sa následne zakryje vetracou mriežkou.

Na celú akciu sme si zabezpečili rezačku polystyrénu, ktorú si myslím, že by mal mať každý, ktorý sa púšťa do stavby rodinného domu. Je to pomocník na nezaplatenie a práca s ňou bola skôr zábava, ako práca. Postup ako vyrobiť kríž, ktorý je najdôležitejším prvkom celého systému – zavetruje ho.

Rezačku polystyrénu si môžete zakúpiť v našom e-shope na nasledujúcom linku. Vytvorili sme pre Vás taktiež aj video, ktoré zobrazuje jednoduchú prácu s rezačkou polystyrénu.

A na pobavenie Vám ukážem, čo sme z odpadov urobili pre deti. Vznikla nám zaujímavá memotechnická pomôcka, ktorú môžu využiť aj pani učiteľky v montesori škôlke.

 

 

Zdieľaj tento článok:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *