Predsadená montáž okien – naše riešenie

Predsadenie pomocou L profilu

Tým, že tepelné izolácie obvodovej košntrukcie majú väčšiu hrúbku, tým sa mení aj poloha okna v ostení. Preto sú na montáž okien kladené vyššie nároky z pohľadu jeho umiestnenia v obvodovej konštrukcii.

Spôsobov na predsadenie okna je viacero. Vždy je potrebné zohľadniť tepelnotechnické vlastnosti spomínaného riešenia. My preferujeme tieto dva typy

  • Predsadenie pomocou PU dosiek
  • Predsadenie pomocou pevných staticky únosných PVC L-profilov

V prípade podrobnejšieho technického návrhu je potrebné vyžiadať od projektanta jeho požiadavku na umiestnenie okna v ostení. Podľa toho sa určí rozmer a samozrejme aj spôsob kotvenia okna.

Pri tejto montáži je potrebné samozreme zabezpečiť aj napojenie okna, predsadenej konštrukcie a obvodového muriva tesniacim systémom.  Ten je dôležitý najmä pri objektoch s rekuperáciou a v podstate v každom pasívnom dobe sa jedná o podmienku. Dôvodom je najmä to, že okná aj keď sú kvalitné, vždy budú miestom s najvyššou tepelnou stratou a preto to to treba brať na zreteľ.

Ďalšou potrebnou technickou záležitosťou je aj konštrukcia vodiacich líšt v prípade pôužitia tieniacej techniky. Konštrukcia musí byť taká, aby nevytvárala dodatočný tepelný most v obvodovom plášti. ideálne je, ak sú použité hliníkové prípadne pevné PVC profily. Je potrebné dodávateľa tieniacej techniky o tejto požiadavke informovať, aby ste našli najvhodnejšie riešenie.

Zdieľaj tento článok:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *