Vláknocementové dosky SHERA

Vláknocementové dosky SHERA

Cesta k používaniu moderných fasádnych materiálov, akými sú napríklad vláknocementové dosky SHERA, bola zdĺhavá, no radi Vám ju v krátkosti zhrnieme. Architekti neustále hľadali a hľadajú nové a nové materiály, aby sa im podarilo zhmotniť ich predstavy a tým uspokojiť svojich klientov originálnymi riešeniami a tvarmi. Monopolom vo fasádnych materiáloch sa v uplynulých dvoch desaťročiach stali kontaktné zatepľovacie systémy a to buď z polystyrénu, alebo v súčasnej dobe jeho alternatívami: grafitovým polystyrénom, alebo sklenou vatou. Je zrejmé že si tieto materiály získali obľubu najmä vďaka mnohými výhodám, ako napríklad dobré tepelnoizolačné vlastnosti a jednoduchá montáž.

Doba sa mení a menia sa aj nároky na objekty a to najmä z pohľadu vizuálneho, ale aj lepších tepelnoizolačných vlastností fasád. Práve túto požiadavku spĺňajú prevetrávané fasády, ktoré sú na trhu veľmi dlho, no s malým zastúpením. Najprv sa často používali pri priemyselných a polyfunkčných objektoch, kde často fasádne dosky boli z oceľového plechu, skla, prípadne PVC. V dobe dávne minulej tvorili najmä estetickú funkciu a veľmi neprispievali k úspore energie. Súčasné prevetrávané funkcie musia spĺňať vysoké teplotechnické nároky na zateplenie obvodového plášťa, dobré prevetrávanie a vysokú životnosť fasádnych dosiek.

Takýto parameter spĺňanú aj vláknocementové fasádne dosky SHERA. Jedná sa o vlákno-cementovú doska a je zložená z portlandského cementu, celulózových vlákien, rafinovaného piesku. Ako inšpiráciu Vám ukážeme riešenie, ktoré je možné vďaka týmto doskám zrealizovať:

  • kombinácia fasádnych dosiek s falcovanou krytinou
  • kreatívna skladba dosiek na obvodovom plášti
  • vhodné ako doplnok pri kontaktných zatepľovacích systémov
  • ideálna voľba ako imitácia dreva

Kombinácia fasádnych dosiek s falcovanou krytinou

Keď sú vhodne zvolené materiály, robí to radosť nielen autorovi projektu, ale aj investorovi a  návštevníkom týchto zaujímavých apartmánových domov.

Kreatívna skladba dosiek na obvodovom plášti

Fantázii sa medze nekladú a preto fasádne dosky bielej farby je možné ukladať štandardne rovnobežne alebo aj „cik cak“. Aj to je možné pri prevetrávaných fasádach.

 

Vhodné ako doplnok pri kontaktných zatepľovacích systémov na bytových domoch

Plochy fasády si priam žiadajú oddeliť, odčleniť, zvýrazniť hmotu. A to môžete docieliť správnym použitím a kombináciou fasádnych dosiek.

Ideálna voľba ako imitácia dreva

Na použitie dreva na fasáde treba mať aj potrebné skúsenosti a taktiež je potrebné poznať požiadavky dreva na údržbu. Vďaka doskám SHERA v dekore je možné drevo na fasáde nahradiť tak, že to ani nerozoznáte.

Práve pri kombinácii fasádnej dosky a kontaktného zatepľovacieho systému je potrebné klásť vysokú dôraz na vyriešenie detailov a to:

Na tejto zákazke sa jednalo o dodávku týchto profilov:

Verím, že Vám informácie uvedené v tomto článku pomohli a v prípade otázok nás neváhajte kontaktovať.

Zdieľaj tento článok:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *