Ako ušetriť pri stavbe domu

Ako ušetriť pri stavbe domu

Aktuálne neisté časy vyvolávajú mnoho otázok, či a vôbec začať so stavbou domu, ktorý sme už dávno plánovali. Zvyšujúce sa ceny energií, stavebných materiálov nedostatok základných surovín a chýbajúca pracovná sila tieto obavy oprávnene stoja za dôsledné zváženie.

Rád by som zdôraznil, že úsporu pri stavbe domu, treba hľadať hneď na začiatku a to už pri predstave, že rodinný dom vôbec chcete. V súčasnej dobe sú naše predstave o vysnívanom dome veľmi ovplyvnené nádherným novostavbami v našom meste prípadne sociálnymi sieťami, či mediami. Tu by sme mali na všetky tieto vnemy z okolia zabudnúť a začať uvažovať o vašom dome nasledovne.

Základné otázky

  1. Aká má byť dispozícia domu, koľko izieb?
  2. Aká je predstava na prevádzkové náklady?
  3. Chcem mať aj garáž prípadne iné príslušenstvo k domu?

V tejto fáze ešte vôbec neuvažujte o dome s preskleným obvodovými stenami s obrovskou terasou a bazénom v záhrade. Konkrétny vzhľad, veľkosť a aj moderné prvky domu Vám navrhne architekt po prvotnom rozhovore pri návrhu domu. A presne tak. Ak chcete ušetriť, musíte ísť za architektom, ktorý nielenže zhodnotí Vaše možnosti, ale nasmeruje vizuál k domu tak, aby boli vaše predstavy naplnené. Je bežnou praxou, že už sám investor príde s náčrtom, čo chce, ale vôbec si vôbec nezodpovie horeuvedené otázky.

Základná úspora vychádza z výmery rodinného domu. Výmera úžitkovej plochy a veľkosť jednotlivých miestností nekompromisne násobí Váš rozpočet pri stavbe domu. Náklady na stavbu sú jedna vec, no tou druhou a ešte podstatnejšou sú náklady na prevádzku a následne aj hypotéky.

Aké teda navrhujem riešenie? Má to vôbec v súčasnej dobe riešenie?

Riešenie je jedno a jediné.  Predstavy  a sny o bývaní si treba plniť a treba ich nasledovať.  Robme to, ale od začiatku s odborníkmi. Nechajte si poradiť. Keď im od začiatku poviete, že chcete cenovo výhodné bývanie, oni Vám Váš projekt tak vytvoria.

  • Navrhnú umiestnenie stavby tak, aby neboli potrebné veľké objemy zemných prác
  • Základová doska bude, obvodové steny a strecha budú mať najlepšie teplo technické vlastnosti, za predpokladu, že neprekročia svojou plochou ich možnosti
  • hrubá stavba bude minimalizovať teplotné úniky vo forme tepelných mostov
  • použijú trvalo udržateľné materiály ako sú tehla, drevo, pálené škridle a to v každej konštrukcii

Zopár tipov nájdete aj v našej galérii.

Ale pozor!

Nezabúdajte, že Váš do je stále len predstava a na papieri a na podobných fotkách bude až vtedy, keď sa budete riadiť predchádzajúceho návodu.

Ilustračné fotky stavby ekonomicky výhodného domu nájdete v galérii

Vaše názor na uvedenú problematiku môžete zanechať v komentároch

Zdieľaj tento článok:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *